Vad är Geocaching för mig?

Hur det började
Det har varit fantastiskt roligt att följa utvecklingen av denna hobby sedan våren 2001. När jag registrerade mig i februari så fanns det en registrerad cache (GC16B) i Göteborg, men den hittades aldrig utan försvann förmodligen omgående. I april samma år hittade jag den nu historiska cachen som till råga på allt har adopterats av min bror Gavia: ”Americana Cache” (GC602). Det dök upp några cachare och cacher under sommaren och i augusti hölls västkustens första event med 7(!) deltagare. En viss skillnad mot senaste FAD… Ett stort genomslag skedde i samband med ett reportage i SR P1s vetenskapsprogram där Christer från utsidan.se var ute med en reporter på ”Final Approach to ESSA” (GC957). Detta ledde i sin tur till att Göteborgs-Posten gjorde ett reportage med undertecknad i oktober. Efter det började det att bli mer aktivitet runt Göteborg!

Vad hände på nätet
Vad det gällde aktivitet på Nätet så dök det ganska snabbt upp diverse olika sidor. Hedbergs geocacher.se, Bosses sida med kartor m.fl. Första steget mot det som idag är geocaching.se var dock det forum som Grusvag och X9 satte upp sommaren 2003. Det är samma forum som lever än och som blivit lite av navet för Geocachingen i Sverige. Några månader senare så hade det växt så pass att jag erbjöd mig att hjälpa till som moderator, och så har det var it fram tills nu (när nya versionen av geocaching.se släpptes). Vid den här tiden var geocaching.se registrerad med inte utnyttjad och jag tog kontakt med ägaren till domänen och undrade om vi som var lite mer aktiva kunde ta över eller låna domänen. Geocacharen Rootkit, som var ägare, ställde upp och i början av 2005 fanns en enkel variant på plats. Det var egentligen bara en meny som länkade in diverse olika sajter under domänen, men det var en början. En riktig webbplats blev det ungefär ett halvår senare, inte minst med hjälp av Rand_Althor. Vi fick också med oss Kartena som ställde upp med sin karttjänst som vi kunnat utnyttja sedan dess.

Hur ser det ut nu?
Nu är geocaching.se v.2.0 uppe, och om man gillar funktioner, statistik etc så är den ju imponerande. Eller snarare; kan bli när allt är på plats. Tyvärr tycker jag att både sajten och svensk geocaching i allmänhet har börjat att sikta mer på tävlingsmoment och statistik. Det skall slås rekord i det ena och det andra och man lägger ut ”power-trails” för detta. FTF-jakten har blivit närmast hysterisk. Det är helt OK att andra håller på med detta, men jag kommer att hålla mig till min inte alltför aktiva nivå. Det handlar framför allt om ”passa på caching”, dvs. att kolla upp om det finns cacher där man ändå är på besök. Självklart kommer det att bli en och annan dedicerad runda även i fortsättningen, men inte någon rekordjakt.

Sociala medier och annat socialt
Ett fenomen som också växt på senare tid är event. Denna sociala del av cachingen är mycket trevlig och lockar då och då till deltagande. Men även här är det risk för överdrift. Min syn på ”Fumble After Dark” t.ex. är att det borde räcka med att ha detta vartannat år. Dels p.g.a. att det kräver mycket av arrangörerna varje gång, men också för att det är svårt att variera det i någon större omfattning nu när deltagarantalet är så stort. Jag hörde redan i år att vissa avstod för att det är sig för likt från år till år. Ett tillskott till den sociala sidan av geocaching är i alla fall http://www.gcbook.se där man kan hitta andra med samma tillhörighet både geografiskt och inom intresseområde. Det finns ju även diverse grupper på Facebook som bidrar till utbyte mellan cachare.

Vad är Geocaching för mig?
Avslutningsvis så måste jag framhålla min ståndpunkt som varit med redan från begynnelsen:
Geocaching handlar om att upptäcka nya saker. Det kan handla om både platser och kunskaper som andra vill sprida kunskap om. Det handlar inte om tävling eller statistikjakt. The box is out there!

Kategorier: Geocachingbloggar | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: