Återblickar: Hur såg det ut i Geocachingsverige för tio år sedan? TV-inspelning

Efter att ha fått min bok i sin hand så funderade Jozii på om det inte kunde vara kul med lite tillbakablickar från geocachingens tidiga år på Geobloggen. Jag tyckte att det var en bra idé och jag skrev några inlägg på det temat. Men nu när Jozii har lämnat Geobloggen så tar jag upp tråden här istället. Texterna är tagna från boken med vissa modifieringar.


Geocaching i Sveriges Television

I början av april kom det ett e-brev från Anders Rosén på SVTs Packat & Klart till kontaktadressen på geocaching.se. De ville göra ett reportage om geocaching på resan. Det lät riktigt spännande och jag föreslog att familjen Sylvan skulle vara de som tog sig an uppdraget. Inspelningstiden skulle vara i mitten av juni så det fanns tid att välja ut cacher och planera det hela. 15 och 16 juni blev ett par dagar att minnas.

TV-inspelning hemma i arbetsrummet.

Många gånger har jag försökt förklara geocachingens ädla konst för alla möjliga människor, även journalister av olika slag. Den här gången kändes det dock lite pirrigt när vi samlades hemma vid datorn för att gå igenom grunderna, och planera för ett par «TV-mässiga » cacher. Med reportern Anders Rosén och fotografen Anders Hellström från SVT’ Packat & Klart hängande över axeln så skulle jag försöka vara pedagogisk och avkopplad. Det blev en hel del anekdoter och bilder på datorskärmen från många typer av platser där cacher har besökts. I förväg hade vi pratat om att åka upp runt Tjörn och Orust där det fanns många «otagna» cacher med potential.

I en Toyota Prius (som vi fick låna av Toyota) åkte så hesy och jag tillsammans med sonen («josy_se»), samt fotografen med sin kamera norrut mot det vackra Bohuslän. Reporter-Anders fick åka efter i «TV-bilen». Fotografen ville ha bilder på vägskyltar, GPSer, föraren, vyer och allt annat som hamnade i närheten av hans objektiv. Med allt kringarbete så var det inte läge för någon «power-caching» utan vi koncentrerade oss på några utvalda cacher.

Filmfotograf i passagerarsätet.

Första dagen gick mycket tid till introduktion och planering, så då blev det bara en logg. Nästa dag så nöjde vi oss med två gömmor, vilket upptog större delen av den dagen. De tre loggarna blev tre ganska olika upplevelser: En tur bland kor och klippor i kulturlandskapet runt Säby norr om Skärhamn med cachen Säby (GC48EC). En något förvirrad insats vid Pilane Gravfält, som resulterade i en DNF och där vi hamnade mitt i förberedelserna för en häftig utställning med jättelika statyer i hagarna nedanför gravfältet. Vi återvände så småningom till Pilane gravefield (GCK54X) och fick en logg där också. En underbar promenad med en underbar naturupplevelse på Islandsberg (GCQ3YY) söder om Grundsund på Skaftö var ändå en höjdpunkt som dessutom blev en jättefin avslutning på reportaget. Ön som redan är känd från SVTs serie «Saltön» visade sig från sin bästa sida denna dag. På det hela taget var det två intensiva och spännande dagar. Vi fick se hur mycket jobb det ligger bakom några minuter i rutan och att man ibland kan vara tvungen att hitta en burk tre gånger innan man får logga den!

Hur det blev då? Det får var och en bedöma. Om ni inte sett programmet så finns det att hitta på Youtube

En lyckad ”found” förevigad för TV. (Bild: Anders Hellström)

Kategorier: Bokprojektet | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: